Banca Mondială: Lumea, tot mai aproape de o recesiune globală. Un fenomen asemănător s-a întâmplat ultima dată în 1930
Economia mondială este „periculos de aproape de a intra în recesiune”, potrivit celor mai recente previziuni ale Băncii Mondiale.
Aceasta se așteaptă ca economia mondială să crească cu doar 1,7% în acest an – o scădere bruscă față de cele 3% pe care le preconiza în iunie.
Raportul dă vina pe o serie de factori care provin din invazia Rusiei în Ucraina și impactul pandemiei.
Efectele ratelor mai mari ale dobânzilor sunt desemnate ca fiind principala provocare pe care trebuie să o depășească factorii de decizie politică.
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că încetinirea va fi „de amploare”, iar creșterea veniturilor populației în aproape toate regiunile lumii va fi probabil „mai lentă decât în deceniul de dinaintea lui Covid-19”.
Cifra de creștere de 1,7% ar fi cea mai mică din 1991 încoace, cu excepția recesiunilor din 2009 și 2020, care au fost cauzate de criza financiară mondială și de pandemia Covid.
Banca Mondială a declarat că SUA, zona euro și China – cele mai influente trei părți ale lumii în ceea ce privește creșterea economică – „trec toate printr-o perioadă de slăbiciune pronunțată”, o recesiune care agravează problemele cu care se confruntă țările mai sărace.
După ce a urcat cu 5,3% în anul 2021, după pandemie, creșterea în cele mai bogate economii ale lumii va încetini brusc de la 2,5% în 2022 la doar 0,5% în acest an.
„În ultimele două decenii, încetiniri de această amploare au prefigurat o recesiune globală”, a avertizat banca, adăugând că anticipează „o încetinire bruscă și de lungă durată”.
În cazul în care va avea loc o recesiune globală, ar fi pentru prima dată din anii ’30 încoace când vor avea loc două recesiuni globale în același deceniu.
Combaterea creșterii prețurilor
Inflația mai mare este unul dintre principalele motive pentru care economia mondială se confruntă cu dificultăți. Prețurile mondiale la alimente și energie au crescut anul trecut, deoarece războiul din Ucraina a dus la reducerea aprovizionării cu recolte și a determinat Occidentul să renunțe la combustibilii fosili ruși.
Banca Mondială a declarat că se așteaptă ca ritmul global de creștere a prețurilor să încetinească de la 7,6% în 2022 la 5,2% în acest an, pe măsură ce aceste presiuni scad.
În timp ce unele „vârfuri de prețuri sunt posibile”. banca a spus că se așteaptă ca prețurile energiei să scadă în general. Ea a subliniat o creștere a producției globale și o cerere mai mică în Europa, unde o criză energetică a determinat întreprinderile și gospodăriile să reducă utilizarea gazelor.
De asemenea, se preconizează că prețurile culturilor vor scădea cu 5% în acest an, deși vor fi în continuare semnificativ mai mari decât în urmă cu câțiva ani, după ce au crescut cu 13% în 2022, potrivit BBC.
În ciuda acestor evoluții, se așteaptă ca inflația să rămână cu mult peste rata de 2%, considerată de obicei sănătoasă.
Băncile centrale din zeci de țări, inclusiv din SUA și Marea Britanie, au majorat ratele dobânzilor ca răspuns la această problemă, cu scopul de a atenua presiunile care împing prețurile în sus.
Însă acestea navighează pe o cale delicată, în timp ce încearcă să abordeze criza costului vieții, fără a face ca economiile lor să intre în recesiune.
Banca Mondială a declarat că majorarea costurilor de împrumut a înăbușit investițiile în afaceri și a avertizat că tot mai multe companii se luptă cu datoriile. Economiile în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, puternic afectate de ratele dobânzilor din SUA, care se așteaptă să crească în continuare. Multe dintre ele împrumută bani în dolari americani.
Banca a declarat că, chiar dacă economia globală este „sub presiune”, politicile guvernamentale corecte ar putea oferi speranță. Banca a recomandat măsuri pentru stimularea investițiilor și crearea de locuri de muncă, combaterea schimbărilor climatice, soluționarea problemei datoriilor țărilor mai sărace și facilitarea comerțului internațional.